sammanfattning

El texto sobre Alejandra que habla de Ecuador. Ella dice que la diversidad es el mejor de país. Ella habla de cosas negativas y positivas sobre el país. Se habla de la pobreza y la política.


gramatik

·         Eftersom vi pratar om en present el regalo så använder vi lo

·         Till vem man ger i början, saken i mitten, verbet i slutet

 

Jag ger en present till dig -> Jag ger den till dig
- Te lo doy

Jag ger en present till henne -> Jag ger den till henne
-
Le lo doy (inte två L) = Se lo doy

Jag ger en present till dem -> Jag ger den till dem
-
Se lo doy (a ellos)

 

Han ger den till henne
- (Él) se lo da

Jag berättar (contar) för honom
- Se la cuento   –                         se = för honom                           la = saken                       cuento = berättar

Vad har han sagt till dig?
Que te ha dicho? =   Que -  vad te - till dig ha dicho - han sagt

Varför frågar ni mig om det?
Porque me lo preguntaís? – Varför frågar ni mig?


tgramatik

SPANSKA GRAMMATIK

Pronomen
Personer (har inte med verbet att göra

Me                      mig
te                         dig
le                         honom/henne                                                        
nos                      oss
os                        er
les                       dem

Lo    los
La    las

exempel:
Tengo el papel aquí.
Lo tengo aquí.

La montaña está allí. Berget är där.
La ves? Ser du?


Dar = ge
Mandar = att skicka                 Kommunikation
Llamar = att ringa

Jag ger = me doy
Jag ger det till till dig = te lo doy

Jag ger den till henne
le lo doy
ändras till se lo doy (blir för mycket L)

Jag ger dig boken
Te lo doy el libro.

Tienes la goma? Har du tuggummit?
Sí, la tengo aquí.
Ja, jag har det här


ecuador

Vad är bäst för mitt land, Ecuador? Tja, jag tror jag kan svara med ett ord: mångfald.
Alejandro Tapia ögon kommunikation student vid universitetet i Quito, glödande med entusiasm. karaktisera frågade vi ditt land och det visar vad det gällde.

Man pratar alltid om fattigdom i de andinska länderna, alla våra problem, både politiska och ekonomiska.

Vi kan vara ett land på randen till kollaps, men jag vill lyfta fram den rikedom vi har. Ecuador bor i indiska landslaget, och 10% av befolkningen är afro, så vi är mycket rik på kulturell mångfald och människor. Det råder osäkerhet kontraster på klimat och landskap. I vårt lilla land är allt som är karakteristisk för Latinamerika: Anderna med snöklädda vulkaner, den "mytiska och mystiska Amazonas djungel eller Stillahavskusten, vibrerande musik och värme. Vi har även Galapagos, de förtrollade öarna.

Tack vare mina föräldrar jag har känt många ansikten i mitt land. Mina föräldrar är från Sierra, Riobamba, föddes jag i denna stad vid foten av Chimborazo, den majestätiska vulkanen som är "gud alla toppmöten" Legend. När jag var mycket hit flyttade vi till Fatima, en pinne i djungeln. Mina farföräldrar bor fortfarande i Riobamba och jag kommer att se så ofta.

Chimborazo Provinsen har det största antalet indianer i landet och varje marknadsdag går de ner till staden för att sälja sina jordbruksprodukter och hantverk. För många turister är det en pittoresk del av gatulivet. Men de inser inte att små jordbrukare är de som odlar vad vi äter, medan de flesta markägare producerar för export, till exempel bananer, nejlikor och andra blommor.

Alexandra var mycket liten när det fanns stora omvälvningar i början av 90-talet, men deras föräldrar har alltid arbetat med inhemska organisationer, vet hon nog av den inhemska rörelsen, deras kamp och deras framgångar. Enligt hans mening har de infödda i Ecuador återhämtat den förlorade stolthet och självkänsla så länge. tillfredsställande döljer inte hans säga att, slutligen, finns det fyra indiska ministrar i den nuvarande regeringen.

Intresset för mångfald och komplexitet mitt land har gett mig mina föräldrar och deras kolleger indianer. Men inte alla är medvetna om vår historia. Mamma har sjungit undersökningen jag gjorde för flera år ett av dem.

landets största tidningar, var frågan: Vem var den första invånarna i Ecuador? Nästan 50% av de tillfrågade svarade spanjorerna: att okunnighet! Allt vi hade WUE deberiams vet kulturer och ursprungsfolk innan erövringen. Varför kan han inte hade fått lära sig att barn i skolan? De ville inte att erkänna värdighet och betydelsen av dessa kulturer.

och värst av Ecuador? Alejandra vacklar. Fattigdom? 80% av ecuadorianer är fattiga. Utlandsskulden förstöra nationen? Den Korruption, alltid närvarande, och växande kriminalitet? Alejandra har bott 17 år i djungeln och har sett andra katastrofer: förstörelsen av halv embiente av olja, med monokulturer, skogsskövling av populism.

I många latinamerikanska länder har en tradition av populism. Politiker att vinna röster före valet, lovar och "gåvor" i vackra tal. Då gör det inte. Och vi, medborgarna, med fianxa förlora i det politiska systemet. Det är ödesdigert för en demokrati. - Ibland undrar jag, det är det som identifierar oss som individer? Varför är jag som jag är? Hantering viktigt är genetik? Hur det påverkar miljön i vilken vi växa? Jag har 18 år, jag har mina rötter i både Sierra, som i djungeln, och jag älskar att gå till stranden, jag älskar maten driolla. Den varma atmosfären i kusten ger mig uppmuntran. Jag är en mazcla i mitt land. Jag är blandad och jag älskar att jag har av inhemska och europeiska. Länge leve mångfalden!

1. Enligt Alexandra, som är den bästa i ditt land?
La diversidad - Mångfalden
2. Var finns de snöklädda vulkaner?
- I Anderna
3. Det finns tre områden i Ecuador, vad är de?
4. Hur är bananer och blommor som ger markägarna
5. Alejandra vet mycket om den inhemska rörelsen, varför?
6. Vilka är de största problemen i Ecuador, enligt Alexandra?
7. Populistiska politiker göra?


RSS 2.0